Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

KONTAKTY

Zdeňka Piklová
napište nám
IČ 71864547

ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 141 Kč
naše cena 16 Kč
naše cena 14 Kč

Úvod » BYLINKY OD A-Z » Skořicovník cejlonský (čínský)

BYLINKY OD A-Z / Skořicovník cejlonský (čínský)

Léčivé vlastnosti:

Skořice se uplatňuje hlavně při zažívacích potížích, jako je průjem, nadýmání, poruchy trávení, pomalý metabolismus a podobně. Skořice dále silně zahřívá trávicí trakt, čehož se užívá jak na podporu výše uvedených zažívacích problémů, tak na podporu činnosti ledvin a na léčbu různých nemocí z prochlazení - rýma, vnitřní zima, nedokrvené ruce a nohy, kašel atd. Skořice je též celkové tonikum a slouží k harmonizaci celého organismu. Skořice má antibakteriální a dezinfekční účinky. Zevně se používají obklady na místa postižená artritickými a revmatickými bolestmi.

Způsob použití:

Z ruliček skořice se dělá odvar. Z mleté skořice je možné připravit nálev. Pijí se 3 šálky denně. Skořice lze přidávat jak do čajových směsí na podporu zažívání (třeba s muškátovým oříškem, saturejkou a dalšími aromatickými bylinami), tak do směsí na zahřátí organismu (zázvor). Ze skořice se dále dělá tinktura, která se bere v dávce 3x 30 kapek denně. Případně 1 kávová lžička při akutních problémech. Skořicové ruličky lze též přidávat do nejrůznějších pálenek a lihovin. Doma si můžete vyrobit i skořicové víno (asi 20g skořice na litr červeného). Doba vyluhování je asi 10 dní, pije se deci před jídlem. Průmyslově se připravuje éterický olej, který se užívá na celou řadu chronických chorob a infekcí dle návodu výrobce.

Kontraindikace:

Skořice by se neměla užívat ve velkých dávkách ani příliš dlouho. Určitou kontraindikací jsou i horečnaté stavy. Těhotné ženy by měly skořici užívat jen jako koření, neboť působí jako uterotonikum.